Nieuws

Pon Logistics Apeldoorn

22-03-2024

De groene toekomst van logistiek

Een samenwerking van Pon Logistics, Pon Facilities en TBB Express

Het begon allemaal met een simpele gedachte: hoe kunnen we onze logistieke diensten verduurzamen zonder in te leveren op snelheid en service? Het antwoord daarop is een samenwerking tussen Alex van Dijk (afdelingshoofd Pon Logistics), Henk Heijnen (afdelingshoofd Transport) en Erwin Brigitha (eigenaar TBB Express).

Intrinsiek gedreven

“Je begint met een idee gedreven door persoonlijke overtuigingen,” start Alex. “Thuis ben ik ook bezig met duurzaamheid. Dat sijpelt door in mijn werk in de logistiek. Je denkt na over hoe je dingen kan verbeteren. Want waarom zou je niet streven naar een logistieke dienst die zowel hoogwaardig als duurzaam is?”

Hoe het begon

Deze vraag leidde tot een brainstormsessie met TBB Express, een koeriersbedrijf waarmee Pon Logistics al bijna 15 jaar samenwerkt. “Tijdens onze eerste meeting met Erwin hebben we ideeën geopperd over verduurzaming binnen de logistiek. Bij de tweede meeting had hij al geïnvesteerd in een elektrische bus: de Volkswagen ID.Buzz. Dit toont aan hoe serieus we zijn over dit initiatief,” vertelt Henk.

De Volkswagen ID.Buzz

“De bus is ons visitekaartje op de weg. Het mag dan wel duurzaam zijn, maar de uitstraling moet ook professioneel blijven,” vertelt Erwin trots. “Vroeger kon het niet snel én groen, maar met deze investering blijkt van wel. Het laat zien dat snel en groen prima samengaan.”

Uitdagingen

De overstap naar elektrisch rijden bracht ook praktische uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van laadmogelijkheden. “De grootste zorg was het laden van de bus. Het energienet zit vol, en we konden geen kant op. Toen hebben we Bas Pijl van Pon Facilities benaderd, en hij heeft ons fantastisch goed geholpen,” legt Henk uit. “Bas heeft geregeld dat wij kunnen laden bij Pon IT, via de Revolt laadpalen, ook een Pon-onderneming. Zo is de bus elke dag klaar voor gebruik,” legt Erwin uit.

Duurzaamheid voorop

“Deze partnerschap gaat verder dan alleen zakendoen; het weerspiegelt onze gedeelde waarden van duurzaamheid en kwaliteit. Dit initiatief is een stap vooruit voor ons, maar ook voor de hele sector. Het laat zien dat duurzaamheid en hoge service hand in hand gaan,” benadrukt Henk.

De toekomst is groen

“De toekomst ziet er groen uit. Dit is nog maar het begin,” volgens Erwin. “We willen blijven innoveren en de transportketen verder verduurzamen,” voegt Henk toe. “We monitoren de kilometers die we rijden en streven ernaar het aandeel elektrisch steeds verder te verhogen,” aldus Alex. “Het doel is het creëren van een olievlek en meerdere Pon-bedrijven daarin mee te nemen. In het totaal maakt één bus of één vrachtwagen niet direct het verschil, maar je moet ergens beginnen,” vervolgt Henk.

“Voor ons staat het buiten kijf dat we op deze voet willen doorgaan en nog meer willen verduurzamen. Als het mogelijk is, willen we uiteindelijk volledig elektrisch gaan,” benadrukt Erwin. Samen zetten Pon Logistics en TBB Express de toon voor een nieuwe, groenere standaard in de logistieke sector, waarbij het niet alleen gaat om wat je levert, maar ook hoe je dat doet.

Wil je meer weten over deze samenwerking?  Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We delen graag alle spannende details met je!

Share: