Blog

blog_magazijn-stellingen

Magazijnstellingen laten keuren? Aan deze regels moeten ze voldoen!

Goede en professionele warehousing is veel meer dan een paar stellingen neerzetten en die gevuld houden. U moet alle processen strak en efficiënt inrichten, het magazijn moet schoongehouden worden en de voorraad moet uitgekiend op pijl worden gehouden. Maar ook de stellingen zelf moeten voldoen aan allerlei voorwaarden. Weet u wat de veiligheids- en kwaliteitseisen van magazijnstellingen zijn? Wij zochten het voor u uit.


Natuurlijk denkt u als werkgever aan de veiligheid van uw personeel. De arbeidsomstandigheden moeten goed zijn. Dat uit zich in veilige verkeerssituaties, goede bureaustoelen, beschermende kleding… Maar heeft hij ook al aan het magazijn gedacht? Waarschijnlijk wel, want als professioneel bedrijf wilt u natuurlijk niet riskeren dat er een magazijnstelling omvalt of dat een medewerker vallende lading over zich heen krijgt. Of wat dacht u van glijpartijen door gladde vloeren of verontreiniging?

Keuring van uw magazijnstellingen

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van uw werknemers. Daarbij hoort ook de verplichting om zorg te dragen voor veilig werkmateriaal. Onder werkmateriaal vallen ook stellingen en alle onderdelen daarvan. Het is daarom verplicht voor de Arbowetgeving om uw magazijnstellingen minimaal één keer per kalenderjaar te laten keuren. Daarmee garandeer u dat uw magazijn veilig is en laat u zien dat de veiligheid van de werknemers bovenaan staat. De inspectie en de manier waarop u uw magazijnstellingen onderhoudt, worden vastgelegd in een rapportage. Zorg dus dat u deze inspectie en rapportage goed voor elkaar heeft, zodat u niet het risico loopt op een boete.

 

Welke magazijnstellingen hebben een verplichting om z te laten keuren?

Europese wetgeving schrijft voor dat alle stalen opslagsystemen gekeurd moeten worden. De stellingen moeten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 15635 (stalen opslagsystemen – verstelbare palletstellingen – toleranties – vervormingen en vrije ruimten). U moet uw magazijnstellingen jaarlijks laten keuren. Daarnaast is het nodig om ook na een verbouwing of verandering van de inrichting een keuring aan te vragen. De magazijninrichter zal ook direct na de oplevering van een nieuw magazijn een keuring uitvoeren.

 

Moet uw magazijninrichting voldoen aan het bouwbesluit en heeft u een vergunning nodig?

De hoogte van uw magazijnstelling bepaalt aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen. Een magazijnstelling die hoger is dan 3 m wordt gezien als een bouwwerk. Lagere magazijnstellingen zijn dat niet. Bij de hoge magazijnstellingen, de bouwwerken dus, moet u voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012. Voor magazijnstellingen met een hoogte van 3 m of meer heeft u ook een vergunning nodig.

 

Liever geen rompslomp aan u hoofd?

Twijfelt u of uw magazijn wel voldoet aan de voorwaarden, staat u op het punt om uw magazijn opnieuw in te richten of groeien alle handelingen rondom uw magazijn u boven het hoofd? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden om uw warehousing uit te besteden. U draagt dan alle rompslomp en verantwoordelijkheid over aan de dienstverlener. Wel zo gemakkelijk!

 

Meer weten over het laten keuren van uw magazijnstellingen?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met PON!

 

 

Share: