Blog

blog_schoon_magazijn

Hoe zorgt u voor een schoon magazijn?

Voor veel organisaties is het magazijn een belangrijke plek in de bedrijfsvoering. Om goed, snel en efficiënt te kunnen werken, is het belangrijk dat het magazijn schoon is en blijft. Dat bevordert de doorloopsnelheid en voorkomt struikelpartij of ongelukken. Wij geven u enkele tips om uw magazijn schoon te houden.


1. Plan een wekelijkse vaste schoonmaak

De basis is een contract met een schoonmaakbedrijf of een vaste schoonmaker die uw magazijn elke week van boven tot onder schoonmaakt.

Maar ook daarbuiten is het zaak om het magazijn schoon en stofvrij te houden. Dat doet u bijvoorbeeld door een:

 

2. Stofarme vloer

Een magazijn kan veel stof verzamelen en sommige materialen versterken dat. Een houten vloer zorgt voor meer stof dan bijvoorbeeld pvc. Vloerbedekking is natuurlijk helemaal uit den boze. Zorg voor een vloer die makkelijk te vegen en te dweilen is zoals pvc, zeil of een gietvloer. Pakt u het gelijk goed aan, laat dan de vloer impregneren met een stofbinder.

 

3. Nette opslag

Open stellingen zorgen voor stoffige of vieze producten. En dat staat niet alleen onprofessioneel, het kan ook leiden tot klachten of retouren. Zorg dus dat uw producten stofvrij blijven door te werken met gesloten kratten, schuifladekasten of store organisers.

 

4.Dicht kieren en naden

Dicht kieren en naden om stofophopingen en ongedierte te voorkomen. Bijkomend voordeel: betere isolatie!

 

5. Haal pallets van de grond

Zet de onderste rij pallets niet direct op de grond, maar op een stelling. Zo voorkomt u dat ongedierte zich onder de pallets gaat nestelen en kunt u ook onder en achter de pallets schoonmaken.

 

6. Voorraadbeheer

De inhoud van uw magazijn bepaalt ook de hoeveelheid stof en vuil. Liggen producten al maanden of nog langer te wachten op een nieuwe eigenaar? Kunnen ze weg of kunt u ze verpakken in afgesloten kratten? Check regelmatig de voorraad en zorg ervoor dat oude of afgeschreven voorraad weggaat.

 

7. Schoon-naar-huis-regel

Spreek met uw mensen af dat zij zelf het magazijn ook schoonhouden en het netjes achterlaten als hun werkdag erop zit. Geef elke medewerker een vaste taak, bijvoorbeeld via een corvee-rooster.

 

8. Maak het makkelijk

Zorg dat alle middelen om schoon te kunnen maken, stoffer en blik, bezem, poetsrollen, ontvetters, schoonmaaksprays, direct te pakken zijn. Zet alles bij elkaar in een goed bereikbare kast zodat als iemand wat knoeit hij of zij het direct makkelijk op kan ruimen.

 

Wilt u nou echt geen omkijken hebben naar het schoonhouden van u magazijn? Besteed dan uw magazijnbeheer uit.

 

Deel dit bericht op: