Klantcase

Voorraadbeheer in de maritieme sector? Echt een klus voor Pon Logistics!

Wat begon in 2020 met een voorraadanalyse en een onderzoek naar verbetering van het voorraadbeheer, is inmiddels uitgegroeid tot een waardevolle samenwerking. In januari dit jaar is er gestart met de insourcing van het voorraadmanagement van MAN Rollo door Pon Logistics. De aanleiding? De volwassenheid van voorraadmanagement bij Pon Logistics, hierdoor werden de eerste gesprekken al snel gevoerd. Het resultaat? “Een win-win-win situatie voor drie partijen”, aldus Hans Carels, afdelingshoofd van de afdeling Service & Supply van Pon Logistics. MAN Rollo is internationaal importeur van het merk MAN, en levert al meer dan 100 jaar dieselmotoren en gasmotoren voor de industriële en maritieme sector.

A9Riwd9wj_h1hljr_f0420

Op verkenning

Omdat elke klant anders is, begint ieder project met het elkaar leren kennen, het bedrijf leren kennen en de huidige (voorraad)strategie onder de loep nemen. Vanuit interviews met verschillende stakeholders komt er dan veel bruikbare informatie op tafel. Projectleider Vera van Manen licht toe: “wat wij vaak zien, is dat er over de bedrijfsstrategie heel goed wordt nagedacht, maar minder over de vertaling naar de voorraadstrategie (wat is het doel met je voorraad). Ook de beslisregels op basis waarvan het voorraadmanagement wordt uitgevoerd, krijgen vaak minder aandacht. Samen hebben MAN Rollo en Pon Logistics inmiddels de voorraadstrategie en de bijbehorende doelstellingen bepaald.”

logistiek_linegraphic_pon_logistics
warehousing bulk

Implementatietraject

Na het vastleggen van de strategie en de voorraaddoelstellingen startte het implementatietraject. Hans Carels: “Sinds mei voeren we het operationeel voorraadmanagement voor Man Rollo uit en werken we samen met de collega’s op locatie om de voorraaddoelstellingen te realiseren.” Wekelijks is er een Inventory Planner van Pon Logistics aanwezig bij MAN Rollo. “Zo staan we dicht bij de klant, weten we wat er speelt en zijn we goed benaderbaar voor vragen en ideeën,” vertelt Inventory Planner Pauline Melchers. “We bepalen binnen de afgesproken kaders wat er besteld wordt, wanneer het besteld wordt en hoeveel er besteld wordt. We volgen ook de aanlevering tot aan het DC van MAN Rollo. De doelstelling is erg ambitieus, maar dat past bij een bedrijf als MAN Rollo. We willen minimaal 95% van de orders in 48 uur compleet en zonder afwijkingen bij de klant krijgen.”

Onderscheidend vermogen

MAN Rollo opereert in de industriële en maritieme sector. Een branche waarin het voorraadbeheer complex kan worden en waarin een hoog servicelevel gewenst is. Iets wat Pon Logistics goed ligt. Hans Carels: “wij richten ons op bedrijven met een hoge servicegraad waar een hoge beschikbaarheid echt het verschil maakt. Dergelijke partijen kiezen niet per definitie de partij die de laagste prijs garandeert, maar een partij die de beste diensten levert. Complexe situaties en een beleid gericht op service, daar zijn wij goed in.”

Win-win-win situatie

In het implementatietraject voor MAN Rollo deed zich een groot voordeel voor. Pon Logistics beheert al langer de voorraad voor MAN Truck & Bus. Door MAN Rollo daaraan toe te voegen, hebben beide partijen voordeel. De werkzaamheden worden immers door dezelfde mensen gedaan, het type assortiment is hetzelfde en de systemen konden deels met elkaar geïntegreerd worden. Hierdoor werd het werk stukken efficiënter, en is er een heuse win-win-win situatie ontstaan voor alle drie de partijen.

Het resultaat mag er zijn

Het project werd in januari 2021 opgestart, de echte werkzaamheden startten in april. Hans: “Al voor de zomer waren de eerste resultaten zichtbaar. De verkoop binnendienst bij MAN Rollo geeft aan dat de beschikbaarheid echt is verbeterd, dat zij hierdoor meer kunnen verkopen en de klanten en monteurs hier erg tevreden mee zijn. De bedachte voorraadpropositie begint effectief te worden. Van zowel het management als de verkoop binnendienst en de planning horen we dat de voorraad verbeterd is. Dat helpt een planner bijvoorbeeld bij het inplannen van een servicemonteur en het beschikbare materiaal. Daar zijn we allemaal erg blij mee.”
Kortom, een succesvol project waar nog veel moois bereikt kan worden. Het Supply Chain team van Pon Logistics werkt voor veel verschillende typen branches en producten. Dit wordt gedaan met voorraadspecialisten die zich gedurende hun carrière blijven ontwikkelen en blijven leren. Juist die verschillende vraagstukken en het kunnen leren van elkaar maakt het team zo sterk.

Voor nieuwe klanten maken we graag ruimte.

Interesse? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.