Pon Facilities

Nieuwsbrief Pon Facilities

Nummer 1 / Artikel 2 / 2020

 Bijenkasten op komst

Eind maart, begin april worden er op de innovatieve en groene campus van Leusden twee bijenkasten geplaatst. De bijenkasten worden geplaatst door Liquid Nature.

Waarom bijenkasten?

Het aantal bijen is in de afgelopen decennia sterk afgenomen. Dit heeft een negatief effect heeft op de bestuiving (bevruchting) van onze planten en gewassen. Met name honingbijen dragen door hun bestuiving bij aan biodiversiteit, en daar hebben ook de wilde bijen en andere insecten veel profijt van. Als de bestuiving van cultuurgewassen door insecten volledig weg zou vallen, vermindert de voedselproductie wereldwijd met naar schatting tien procent. Voor Nederland wordt de waarde van deze niet-geproduceerde oogst geschat op ca. 1 miljard euro. Door in het landschap een geschikte leefomgeving voor insectenbestuivers aan te bieden, hebben zij niet alleen voldoende gevarieerd voedsel en leefruimte, maar levert het ecosysteem ook een aantrekkelijk landschap voor recreanten.

Door te zorgen voor bestuiving leveren insecten – met name honingbijen en hommels – essentiële ecosysteemdiensten bij de teelt van hard- en zachtfruit (zoals appels, peren, kersen, aardbeien), kasgroenten (bijvoorbeeld tomaten, aubergine, paprika) en bij de zaadteelt (bijvoorbeeld kool, sla, peen, ui).

In het kader van duurzaamheid, vergroening en vitaliteit is er daarom voor gekozen om hier een bijdrage aan te leveren en zijn er binnenkort twee bijenkasten te zien op de campus in Leusden.

Impact overgang T6 naar T6.1