on the move

NUMMER 1 / ARTIKEL 1 / 2020

Implementatie Same Day Express voor PBG

In januari 2020 heeft PBG afscheid genomen van de depotstructuur en worden de klanten nu twee keer per dag voorzien vanuit het Centrale magazijn in Barneveld. Op deze manier kan de klant putten uit een breder assortiment aan banden en velgen en heeft hij de optie om twee keer per dag beleverd te worden. Voor PBG betekent dat, naast het kunnen aanbieden van een breder assortiment, een verandering in de kostenstructuur. Deze is nu zo goed als 100% variabel gemaakt en hiermee is afscheid genomen van een hoge constante kosten structuur.


Logo Sameday express

De afdeling LSC van Pon Logistics en de afdeling transport hebben verschillende scenario’s onderzocht en gecalculeerd. Na een offertetraject is de partij Parts Express geselecteerd om deze dienst te gaan uitvoeren. Deze partij doet momenteel al de Same Day leveringen voor Pon Logistics vanuit Almere, Veenendaal, ‘s-Heerenberg en Leusden.

SDE1 en SDE2

Logo PBG

Bij SDE1 kan een klant van PBG bestellen tot 10:15 uur. De goederen worden samengevoegd op locaties van Parts Express, met onder andere de SDE stroom uit Leusden. De aankomsttijd bij de klant zou uiterlijk 14.00 uur moeten zijn.

SDE2 is ook voor Parts Express een nieuwe dienstverlening. Bestellingen tot 12.30 uur worden nog dezelfde middag bezorgd, waarbij dit voor het overgrote deel van Nederland rond 16.00 uur is.

De eerste resultaten

Direct vanaf de implementatie in januari, heeft het SDE2 netwerk een goede performance gehaald: gemiddeld zijn >95% van de leveringen op tijd.

SDE1 daarentegen viel tegen. Het toevoegen van extra stops aan een bestaand netwerk zou met de gedane voorbereiding niet tot een verslechtering in performance moeten lijden, was de gedachte. Helaas heeft de praktijk laten zien dat dit wel zo was.

Hoewel de performance groeiende is, zijn we er nog niet. Samen met PBG en Parts Express wordt er hard gewerkt om de performance kunnen verhogen in combinatie met een haalbare kostenstructuur. Dit zal de komende tijd verder worden uitgewerkt en geïmplementeerd.