Logistiek Gezien

Logistiek Gezien

NUMMER 2 / ARTIKEL 4 / 2020

Symbolen wijzen je in de goede richting

De verpakkingen van onderdelen worden steeds meer voorzien van symbolen. Waarom is dat eigenlijk en wat is het nut ervan?


Steeds meer onderdelen worden voorzien van allerlei symbolen door de producenten. De pijlen en het ‘breekbare glas’ op de verpakking zijn de meest bekende symbolen. Deze symbolen staan er niet voor niets op. Neem bijvoorbeeld de koplampen; deze zitten tegenwoordig in speciaal ontwikkelde verpakkingen met pijlen erop. Zodra je de doos andersom neerzet is de kans aanwezig dat de koplamp uit zijn binnenverpakking schuift. Met schade als gevolg. Sinds de koplampen in deze nieuwe verpakking met pijlen worden geleverd, is wereldwijd het aantal reclamaties teruggelopen. Een reden voor Volkswagen om meerdere productgroepen te voorzien van symbolen en/of een speciale verpakking.

Bumpers in zakken

Een relatief nieuw symbool is die op de bumperzakken (zie symbool). De betekenis van dit symbool is dat bumpers alleen mogen worden opgeslagen en vervoerd zoals ze op de auto worden gemonteerd. Druk op de bumpers, met name op de hoeken, geven grote kans op schade.

Bumpers in zakken mogen ook opgeslagen worden en vervoerd op speciale standaards of rekken, zoals op de foto is te zien. Stapelen is niet toegestaan en vermijd contact met de vloer. In ons warehouse hebben we speciale rekken laten maken om de bumpers op de juiste manier te kunnen opslaan.

Bumpers in dozen

De bumpers in dozen zijn ook voorzien van pijlen. Net als bij koplampen zitten deze in een speciale binnenverpakking, wat bij verkeerd gebruik tot schade kan leiden.

 

Meer weten over de symbolen?

In hoofdstuk 20 van het Handboek Logistieke Dienstverlening op DealerXtranet staat een uitgebreide beschrijving van de logistieke symbolen. Hebben jullie vragen of hulp nodig bij de handling of inrichting van uw magazijn, dan kunnen jullie altijd contact opnemen met ons serviceteam.