Nieuws

header Ubidata

07-07-2021

Pon Logistics neemt 2e Lean & Green star in ontvangst

Afgelopen woensdag heeft Pon Logistics haar 2e Lean & Green star in ontvangst mogen nemen. Deze werd uitgereikt in Leusden tijdens een feestelijke ceremonie in een klein gezelschap. Met deze 2e star is Pon Logistics een stukje dichterbij haar streven om CO2 neutraal te opereren.

Ingehuurd transport is één van de grootste ver oorzakers van CO2-uitstoot. Daarom is Pon Logistics samen met haar grootste vervoerder, Koopman, in 2018 een nieuw contract aangegaan. Hierin is onder meer een Supply Chain Optimalisatie Plan (SCOP) opgenomen. Eén van de projecten van het SCOP was het tanken van HVO. Dit is een biodiesel die per liter 89% minder CO2 uitstoot dan een normale diesel. In drie fases zou Koopman een steeds groter aantal liters HVO gaan tanken. Dat begon in 2018 met 8% en is in 2020 uitgegroeid tot 22% van het totaal aantal liters. Dankzij dit project en andere optimalisatieprojecten, die kilometers, dus ook brandstof besparen kon Pon Logistics in aanmerking komen voor een 2e Lean & Green star.

Het resultaat? Een relatieve besparing van de CO2-uitstoot op vervoer van 17,5% en een relatieve besparing van de CO2-uitstoot op energie (gas en elektra) van 38%. Er is een totale relatieve besparing gerealiseerd van 22,9%. Een mooi resultaat waar we vanuit Pon Logistics trots op zijn. Onze CO2-uitstoot reduceren staat immers hoog in het vaandel bij Pon Logistics. Bovendien kan Pon Logistics zich hiermee onderscheiden als koploper op het gebied van duurzame logistiek en geeft het een positieve uitstraling op de organisatie.

In juni 2015 mocht Pon Logistics de 1e star al in ontvangst nemen. De doelstelling om binnen 5 jaar 20% CO2 te besparen ten opzichte van het basisjaar 2009 werd toen behaald. Voor de toekomst gaat Pon Logistics nadenken of, en hoe zij een derde star wellicht eigen kunnen maken.

Meer weten over deze 2e Lean & Green star? Neem gerust contact op met Henk Heijnen via henk.heijnen@pon.com. Hij vertelt je er graag meer over.

Deel dit bericht op: