Corona-update - Onno Hop

Artikel 4 – week 20

Hoe ben jij de afgelopen weken doorgekomen?

Ik ben veel op de diverse locaties geweest en we hebben met de Facilities-teams snel fysieke maatregelen doorgevoerd. Koffiemachines buiten werking waar het kan, goed gekeken naar de catering en de schoonmaak op schaal aangepast. De panden zijn leger, maar schoonmaak is belangrijker dan ooit. Daar moesten we dus goede afspraken over maken.

We moesten ook aanpassingen doen in de productie. Samen met Gazelle hebben we dat snel gedaan en de kennis die we daar hebben opgedaan, hebben we weer toegepast op de andere locaties. Onlangs hebben we een notitie gemaakt over wat de 1,5 meter-samenleving betekent voor de kantoren: stickers, éénrichtingsverkeer en het aantal werkplaatsen verminderen. Met die fysieke uitrol zijn we nu bezig, zodat we alles klaar hebben als werken op alle kantoren weer is toegestaan.  

Van de grote projecten waar we mee bezig waren hebben we de meeste ‘on hold’ gezet. Alleen Pon Power in Papendrecht loopt op dit moment nog. En het laadpalenproject in Leusden gaat gewoon door, omdat elektrificatie een ontwikkeling is waar we ons zeker op moeten voorbereiden.

Onno Hop

Onno Hop
Manager Pon Facilities

Wat valt je op in deze tijd?

Ik vind het interessant om te zien dat collega’s zich snel aanpassen aan de nieuwe realiteit. Ze houden zich goed aan de spelregels en denken veel met ons mee, zeker nu we er fysiek op de kantoren mee bezig zijn. En de samenhorigheid in teams valt mij op!

 

Hoe hou je contact met je collega’s?

Ik probeer de locaties in ieder geval één keer in de twee weken te bezoeken. De afdelingshoofden spreek ik een aantal keer per week. Verder heb ik Hangouts-meetings met de collega’s die aan mij rapporteren. Dat gaat prima. Ik vind het efficiënter, al mis ik het informele stuk wel. Zeker als er meerdere collega’s in een call zitten is er minder ruimte voor een persoonlijk gesprek. Dat is iets waar ik normaal gesproken wel veel waarde aan hecht.​

Heb je vanuit je Manager Facilities rol nog extra te maken gehad met de coronamaatregelen?

Ik heb een kort lijntje met het centrale coronateam. Vanuit Facilities zijn we vanaf het begin al aan het meedenken over de maatregelen. Zo hebben we onze locaties snel voorzien van de sprays, handgel en tissues. Ook nu laten we onze expertise zien bij de uitrol op de kantoren. We hebben onze ervaring bij Gazelle en vanuit onze diverse contacten met leveranciers en facilitaire collega’s in andere bedrijven gebruikt om een spoorboekje te ontwikkelen. Daarin staan de algemene spelregels voor het ‘nieuwe werken’ op kantoren. Dit spoorboekje is nu het uitgangspunt op alle Pon locaties, waarbij we iedere locatie nog van maatwerk voorzien met de betrokken Facilities collega’s.

Wat verwacht je van de komende weken?

Dat is een lastige. Ik vrees dat de situatie nog even blijft zoals die nu is. Het reizen moet beperkt blijven, dat betekent ook dat het rustig blijft op de kantoren. Dit is de nieuwe realiteit. We kijken nu wel anders naar thuiswerken en ik verwacht dat we daar in de toekomst ook meer profijt van hebben.  

Wat wil je nog aan de collega’s meegeven?

Houd je aan de regels. Denk na bij wat je doet, want de richtlijnen zijn essentieel. En blijf gezond! 

Overzicht Corona-update artikelen