Blog

blog_magazijn

10 tips voor een slimme magazijninrichting

Het magazijn is het hart van veel organisaties. Hier wordt de voorraad bewaard, worden orders gepickt, in feite wordt hier de omzet gemaakt! Dat betekent ook dat het belangrijk is om goed na te denken over de inrichting van uw magazijn. Een slimme inrichting zorgt voor een snellere doorloop, meer overzicht en dus een efficiëntere bedrijfsvoering. Hieronder geven wij u tien tips voor een slimme magazijninrichting.


1. Verzin het niet alleen

Uw magazijnmedewerkers weten als geen ander wat wel en niet fijn werk. Laat hen dus meedenken. Haak ook een Arbospecialist aan om de veiligheid en ergonomie te waarborgen.

 

2. Bepaal de opslagbehoefte

Zorg dat u evenwicht vindt tussen genoeg, maar niet te veel. Bepaal van elk artikel een bestelpunt. Komt de voorraad onder dat punt, dan bestelt u bij. Aan de hand van deze inventarisatie berekent u uw behoefte aan opslagruimte.

 

3. Ga voor een slimme inrichting

Smallere gangen betekenen meer opslagcapaciteit. Maar ook weer niet té smal, want uw mensen moeten er wel vrij kunnen lopen, ook met een grote doos in hun handen. Werkt u met heftrucks, dan geldt nog meer: meten = weten!

 

4.Lengte-opstelling

Plaatst de stellingen zoveel mogelijk in de lengte. Bij lange gangen hoeven orderpickers minder vaak van pad te wisselen en dat scheelt een hoop tijd.

 

5. Nummering van paden en stellingen

Nummer de paden en stellingen op een logische manier; bijvoorbeeld links de even nummers en rechts de oneven nummers. De stellingen krijgen vervolgens letters; 1A, 1B, etc. Hang bij de ingang van elk pad een bordje met wat er te vinden is. Dit scheelt, zeker in het begin, veel zoekwerk.

 

6. Baseer de inrichting op doorloopsnelheid

Deel de artikelen in op doorloopsnelheid. Dat wat u vaak nodig hebt, ligt vooraan. De producten die maar af en toe besteld worden, liggen achteraan.

 

7. Maak handige combi’s

Leg producten die vaak samen verkocht worden bij elkaar, dat scheelt alweer een extra loopje of ritje.

 

8. Voorkom verwarring

Leg producten die veel op elkaar lijken juist niet naast elkaar. Zo voorkomt u verwarring bij de orderpickers, en daarmee retouren.

 

9. Denk aan de Arbo

Magazijnwerk is zwaar werk, houd daar rekening mee. Zet zware producten op heuphoogte zodat ze makkelijker te tillen zijn.

 

10. Automatiseer

Magazijnsoftware zorgt voor inzicht, overzicht en controle. Ziet u echt door de stellingen het pad niet meer? Besteed dan uw magazijn uit en creëer zo rust en zekerheid.

 

Deel dit bericht op: